Friday, 17 July 2020

Sense - 不祥的预感: A Cyberpunk Ghost Story (demo)

Avaimenkätkentää kummitustalossa


On Vuosi 2083 kyberpunk-henkisessä Hong Kongissa. Nuori nainen Mei Lin Mak on menossa treffeille ja pysähtyy auttamaan rukoustikkuja pudottanutta miestä. Mies mainitsee jotain vihaisista hengistä. Klubilla Mei pysähtyy huoltamaan kyberneettisiä silmiään ja löytää itsensä yllättäen tuntemattomasta, aaveiden vaivaamasta osasta taloa. Peli keräsi rahoituksen Kickstarterin kautta ja julkaisu on pienen viivästymisen alustavasti suunniteltu elokuulle 2020.


Pelin tiedot


Pelin nimi: Sense - 不祥的预感: A Cyberpunk Ghost Story (demo) Pelin julkaisija/kehittäjä: Top Hat Studios / Suzaku
Alustat: PC, Mac OS X Pelin tyyppi: 2.5D Seikkailu
Ikäraja(t): ?? (ESRB Mature)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:

Ensivaikutelma


Fatal Frame ja Clocktower mainitaan olevan tärkeimpiä innotuksia pelille joka yhdistää kyberpunkin teknologiaa ja kiinan kantonin kansanuskomuksia. Kummitukset ovat eräällä tavalla virheitä todellisuuden matriisissa. Rakennus tuntuu sata vuotta aikaisemmin hylätyltä ja sillä on oma synkkä historiansa joka on aiheuttanut jonkinlaisen kirouksen.




Itse peli on 2.5 ulotteinen seikkailupeli, jonka kontrollit löytyvät näppäimistöstä hieman totutusta poikkeavalla tavalla. Pelaaja etsii esineitä ja näiden osia hylätystä rakennuksesta, alussa tämä on avainten ja työkalujen etsintää. Pelin voi tallentaa tallennuspisteillä, jotka ovat videonauhureita. Minua tosin nämä eivät rauhoita sillä oletan että joku tyttö yöpuvussa ryömii kuitenkin siitä ulos...




Peli on tunnelmaltaan verkkainen ja painostava. Tekijät kertovat yrittävänsä tuoda hitaasti kuolemanpelkoa, tavalla joka on hyvin haastava tehdä ja länsimaisen pelaajan myös ymmärtää. Vainajahenkien pelko kun ei kosketa kristittyjä samalla tavalla, joten on mahdollista että paikallinen voi lukea hyvin paljon tiukempia sävyjä ja merkityksiä pelistä. 


Hong Kongin poliisi on vuonna 2083 tunnollisempi kuin amerikkalainen nykyään.

Tärkeimpiä kohtauksia tahditetaan sarjakuvaruuduilla manhua-sarjakuvatyyliä, joka länsimaissa voidaan sekoittaa japanilaiseen manga-tyyliin. Steamin myyntisisältö varoittaa viitteistä aikuissisältöön, painottuen nimenomaan siihen väkivaltaan. Manhua/manga ei automattisesti pornoa tarkoitakaan vaikka itch.io yrittääkin tätä välillä pelistä väittää. Mei joutuu kävelemään silikonilla päivitettyjen prostituoitujen ohi klubille mennessään. Kontrasti on alun kyberpunkin ja kummitustalon välillä hyvin suuri, ilmeisesti pelin nimenomainen viesti on pinnallisuuden vastainen - viesti on olla unohtamatta esi-isien henkiä teknologistumisen aikana.




Jos kiinalainen kauhu ja autiotalo-samoilut kiinnostavat niin peli kannattaa katsastaa tarkemmin kun se julkaistaan! Ikärajaksi voi povata vähintään kiinalaista 16.

No comments:

Post a Comment