Wednesday 28 October 2020

Among Us

Alienia ilman kauhua



Sosiaalista oveluutta vaativatovat olleet suosittua vapaa-aikaa ainakin vuodesta 1986 lähtien
jolloin Dimitry Davidoff keksi Werewolf nimellä tunnetun livepelin. Tämä peli tunnetaan suomessa paremmin ‘Mafiosona’. Among Us muuttaa kuviopta niin että 4-10 pelaajaa ovat alieneita jotka tiputetaan avaruusalukselle tekemään töitä. Yksi tai kaksi näistä on kaksoisolentoja, joiden tehtävä on murhata muut… 





Pelin tiedot


Pelin nimi: Among Us Pelin julkaisija/kehittäjä: Innersloth
Alustat: Android, iOS, Windows (Steam) Pelin tyyppi: moninpeli, epäsymmetrinen co-op, strategia, ilmaispeli, mafioso/werewolf
Ikäraja(t): PEGI 7 (ESRB: Everyone 10+)
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Traileri


Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä



Werewolf/Mafioso-livepelit perustuvat pitkälti sosiaalisuuteen, ja siihen että kun ruumis löytyy pidetään kokous ja yritetään päätellä kuka ei ole tee töitään. Kierrosten välissä äänestetään joku pihalle. Suosituin tapa pelata peliä onkin siirtyä internet puheluun esimerkiksi Discordissa, jättää töiden tekoanimaatiot pois päältä ja pitää salassa oliko avaruuteen heitetty syytetty oikeasti kaksoisolento.
Keskustelussa näkyy ihmisen muistin epävarmuus. Oliko näkemäsi olento sininen vai punainen? Kuka oli missäkin, kävikö Jaakko skannerissa?





Jos miehistö saa tehtyä kaikki tehtävät, nämä voittavat. Minipelit ovat yksinkertaisia puzzle pelejä kuten magneetinauhan hinkkaamista tai johtojen yhdistelyä. Jos kaksoisolennot onnistuvat salassa murhaamaan kaikki, nämä voittavat. Vaikka kaksoisolentojen työ kuulostaa helpolta, se ei voi murhata kaikkia sillä ominaisuus on jonkin aikaa jäähtymässä. Jos joku näki murhan niin tämän eliminointia ei voi välittömästi yrittää. Kaksoisolennot voivat käyttää ilmanvaihtokanavia liikkumiseen. Kuoleminen ei silti haittaa, pelaaja jää pyörimään tukikohtaan kummituksena ja voi suorittaa töitä. Samalla tavalla kuollut kaksoisolento voi aiheuttaa hälyytyksiä ja reaktorin sulamisen hidastaen näiden töiden tekemistä. Mitä jos valot menevät? Joku voi hiippailla lähelle.





Pelin suosio selittyy sillä että se on ilmaisladattavissa Android ja iOS. Näissä versioissa on sekä mainoksia että DLC. Lisäksi Steam-versio maksaa vain muutaman euron, joten siitä vaan tekemään sukujuhliin ohjelmaa. Mikä parasta Among Us 2 on kehityksen alla.




Peli nousi suosioon striimaajien kautta, ja on ihan kivaa ajanvietettä. Pelissä pääsee nopeasti kärryille, mutta kaksoisolentona menestyminen vaatii työntekopaikkojen oppimisen ja ovelaa taktikointia.

Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma



Alunperin peli ilmestyi 2018 ikärajalla PEGI 16 ‘Vakavan väkivallan’ takia, mutta PEGI tarkisti pyynnöstä tätä ja se muutettiin PEGI 7 vähäiseksi väkivallaksi, koska peli on todellakin epärealistinen ja sarjakuvamainen (yllä olevassa videossa kuolinanimaatiot). Tässä tapauksessa kyse oli kehittäjän itsensä väärin täyttämästä kyselystä. Itse totesin saman tilanteen opiskeluaikana, sovellusten kehittäjillä ei ole välttämättä ymmärrystä mikä on sisältö jolta lapsia pitäisi suojella. Tai, pelinkehittäjä voi tähdätä varttuneempaan kohderyhmään jolloin isompi ikäraja tulee hankittua ‘vahingossa’. Amerikkalaisen ESRB antama suositusikäraja on EVERYONE 10+.



Vanhempien ja pelikasvatuksen kannalta



Jenkeissä valitettiin 2006 luokkahuoneessa pelatun Mafian vaikuttaneen kielteisesti viidesluokkalaisiin lapsiin. Seacoastonline.com artikkelin Davidoff totesi että peli auttaa lapsia ymmärtämään oikean väärästä vaikka narraatio olisikin negatiivista.




Tietysti, itse voisin kommentoida että pelissä suurin osa on siis totuudenmukaisia, ainoastaan muutamalla pelaajalla on syy valehdella. Yleisesti ottaen ihminen ymmärtää aika hyvin tilannekohtaiset säännöt, eli leikissä/pelissä voi olla normielämästä eroavia sääntöjä, ja tämä on asia joka tulisi lasten oppia. Julkisessa tilanteessa kuten koululuokassa voivat sosiaaliset roolit olla kuitenkin sen verran vahvat että ne ‘ylikirjoittavat’ pelin antamat roolit, ja esimerkiksi jos sama pelaajai äänestetään jatkuvasti pihalle niin kyllä minä ainakin huolestuisin.



Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Onko valehtelu sallittua joissain tilanteissa? Jos niin niin niin missä?
  • Aika monessa moninpelissä on Mafioso-tapaisia piirteitä. Mitä petturin lisääminen mukaan antaa lisää esimerkiksi sukellusvenepeliin?
  • Korona-aikana netin kautta pelattavat seurapelit ovat lisääntyneet. Keksitkö syitä miksi teinit pelaavat tällä hetkellä juuri Among Us-peliä?






































No comments:

Post a Comment