Monday 10 August 2015

MURI


Palataanpa kahdeksankymmentäluvulle...


Ihastuttava piirre tämänhetkisessä pelikulttuurissa on retropelaamisen vaaliminen. MURI on esimerkki tästä, kyseessä on ruotsalaisen Ludosityn, Daniel Remarin, tekemä sivustakuvattu kunnianosoitus 8- ja 16-bittisille toimintapeleille. Pelin esikuvat ovat vanhoja PC-pelejä EGA-grafiikan 80/90-lukujen vaihteesta, jolloin PC oli vielä toimistokone eikä pelimasiina.





Pelin tiedot

Pelin nimi: MURI  Pelin julkaisija/kehittäjä: 2013, Ludosity
Alustat: PC Pelin tyyppi: retro, toiminta
Ikäraja(t): -
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa
https://www.youtube.com/watch?v=TRpzlNfdtGs Let’s play-video.



Mitä pelissä oikeasti tehdään?

Peli on sivustakuvattu räiskintä, eli tiedemies (nainen) etenee superhaarniskassaan taistellen erilaisia robotteja vastaan. Pelissä on runsaasti aseita, paljon salaisuuksia ja runsaasti vastustajia - eli peli on hyvinkin lähellä kaksiulotteisen Metroidin tapaista vieritystä. Tarina on myös kunnianosoitus 80-luvun peleille: päähenkilö on tietenkin nainen (Alien ja Metroid lienevät asettaneet jonkinlaisen standardin) Adwoa, joka yrittää etsiä tuhoutuneella maapallolla perheensä ja korjata tapahtuneen jotenkin.


Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?

Pelin grafiikka on tarkoituksella vanhahtavaa, mutta muutamia moderneja piirteitä toiminnassa on, mm. peruuttaminen ja samalla ampuminen onnistuu. Pientä hilpeyttä herättää mahdollisuus pomppia robottien päällä ja tallata nämä romuksi. Suosittelenkin peliä kaikille menneisyyteen kaipaaville tai sitten nuorisolle, jotka haluavat tietää minkälaisia pelejä ennen tehtiin?







Pelin eettinen sanoma?

Pelin tekijä kertoo saaneensa innoituksen ‘Rikoksesta ja Rangaistuksesta’ juoni käsittelee lyhyesti myös aikaisempien valintojen eettisyyttä, sitä pitäisikö koko homma aloittaa uudestaan ja korvata maapallo uudella? Pelin alkutarinassa Adwan pojan Kojon ratkaisu päätyi aikaisemmin katastrofiin Mars-planeetalla, joten Jumalan leikkiminen on hyvin kyseenalaista? Tosin aiheen käsittelytapa on varsin lähteelle uskollinen: 80-luvun tieteisfiktiossa aihetta liipattiin hyvin usein. Pelin lopussa korjausyrityksen onnistumiseen ei oteta tarkemmin kantaa.

Painotan pelin eettisen sanoman kohdalla sanoja ‘lyhyesti’ ja ‘kevyesti’ - periaatteessa pelaaja on hullun tiedemiehen roolissa ja siksi pelissä voi oikeastaan vain yhdessä pomotappelussa valita sen taisteleeko omiaan vastaan. Toisaalta vaikka pelin juoni ei Shakespearelle pärjää, on rehellistä tasohyppely-räiskintää sitten luvassa sitäkin enemmän.






Kiinnostusta herättävät piirteet?

Pelin grafiikka on tarkoituksella vanhahtavaa, mutta muutamia moderneja piirteitä itse toiminnassa on, mm. peruuttaminen ja ampuminen onnistuu samaan aikaan. XBoxin ohjain toimi kohtuullisesti pelin kanssa ja peli osoitti imuvoimasna. Suosittelenkin peliä kaikille “PC-pelaamisen kulta-aikaan” kaipaaville tai sitten nuorisolle



Jännitystä aiheuttavat elementit?

Peli on aika harmiton lukuunottamatta Marsin kummituksia ja isoja vastustajia, joita tietysti kannattaa ampua heikkoon kohtaan.



Ladattava lisäsisältö?

Muri on ostettavissa halvalla Steam-palvelusta. Itse hankin sen jostain Bundle-palvelusta.



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta


-Minkälaista pelaaminen oli PC-tietokoneella, jossa ei ole grafiikkakorttia?
-8-bittisessä PC-koneessa oli huonompi grafiikka ja ääni kuin saman aikakauden 
Amiga-koneessa. Miksi PC valtasi kuitenkin markkinat pääasiallisena pelialustana?

No comments:

Post a Comment