Friday 28 August 2015

Shadowrun Returns: Hong Kong

“Voit lähteä Hong Kongista, mutta se ei ikinä lähde sinusta”



Kaksi sisarusta tapaa pitkän eron jälkeen vuonna 2057, kasvatti-isä Raymond on lähettänyt päähenkilölle lyhyen viestin tulla Hong Kongin. Tapaaminen menee kuitenkin jo alusta lähtien pieleen poliisin ja yhtiöiden aloittaessa ihmisjahdin. Kuulemma ollaan vaarallisia terroristeja? Tyylikkäässä kyberpunk-tarinassa päähenkilöt päätyvät tekemään hommia alamaailmalle selvitellessään mitä ihmettä Raymond on löytänyt, onko hän edes kuollut? Pelin alkupuolelta olen tehnyt myös ‘let’s play’-tyyppisen videon.



Pelin tiedot


Pelin nimi: Shadowrun Returns: Hong Kong Pelin julkaisija/kehittäjä: Harebrained Schemes (2015)
Alustat: pc, linux, mac (SR:R iOS, Android) Pelin tyyppi: roolipeli, scifi
Ikäraja(t): - (Shadowrun Returns PEGI 12)
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa:
https://www.youtube.com/watch?v=JwhrZ62wtOY Kickstaterin pätkä
https://www.youtube.com/watch?v=yUbzIpY-x6c Teaser-trailer
https://youtu.be/hIV31Y1kXdk let’s play


Lets play: Lörpöttelyä pelissä on paaaaaaaljon.

Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Shadowrun Returns on isometrinen eli linnunsilmäperspektiivistä kuvattu, roolipeli maailmasta jossa magia on herännyt. Juonta kuljetaan pitkälti tekstillä. William Gibsonin kyberpunk-visiot on yhdistetty magiaan, velhoihin ja suippokorviin. Peli otti vahvasti innoitusta super-nintendon 1992 ilmestyneestä rooli-seikkailupelistä ja nyt ilmestynyt Hong Kong on nyt kolmas itsenäinen pelisarjan osa. Aikaisemmin ilmestynyt peli oli varsin tyylikäs Dragonfall.







Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Hong Kong laajentaa pelin grafiikan lisäksi toimivuutta, muuttaen mm. matriisissa tapahtuvia hakkerihommia toimintapelimäisempään ja ongelmanratkaisukykyä vaativaan suuntaan. Adeptia pelaavia on myös huomioitu uusilla taidoila ja aseilla. Lisäksi vähän fanien kehittämän hiippailusysteemin tapaan voi yläkulmasta klikkaamalla siirtyä taistelutilaan paljolti aikaisemmin arvostellun käyttäjien tekemän lisäkampanjan tapan. Uudet piirteet pelissä ovat kuitenkin sen verran bugisia että päivitystä kannattaa odotella.





 Hong Kongin grafiikkapaketti on oikein muikea!


Pelin eettinen sanoma?


SR:n kirjoittajat ovat olleet ahkeria. Hong Kong kertoo runsaasti tarinaa ja asettaa pelaajan monien valintojen eteen, mm. tämän joutuessa päättämään miten sisarukset joutuivat erilleen. Parasta on että pelaajan valinnat muistetaan, joten pelin vuorovaikutteisuus on hyvä. Duncan on ollut suoraselkäinen poliisi, jolle on kova pala joutua työskentelemään lain toisella puolella. Itselleni ostopäätös lähti nimenomaan mahdollisuudesta rakentaa kahden henkilön välistä kemiaa.










Kiinnostusta herättävät piirteet?


Juoneen sekoittuu pian Kowloonin slummialue, josta kasvatti-isä Raymond on ollut epäilyttävän kiinnostunut. Mielenkiintoa herättää myös se että kaikki tuntuvat näkevän painostavia unia, massapsykoosin tapaan, johon Kowloon liittyy jotenkin. Mitä slummissa tapahtuu, ei ole mitenkään hyvä asia ja jopa poliisi on valmis menemään äärimmäisyyksiin asian pitämiseksi salassa.




Kuva: 2050-luvulla terrorismi on edelleen hyvä tekosyy ihmisjahtiin.


Jännitystä aiheuttavat elementit?


Yllättäviä ja tehosteiltaan graafisia kohtauksia on jonkin verran, painajaiset voivat olla aika jänniä pienille lapsille ja runsaasti makaaberia kuvausta on vasta pelin loppukappaleessa. Pientä valinnanvaraa on kuitenkin edelleen: “Extra blood”-option voi myös kytkeä pois jos ei pidä satunnaisista hurmeen läikkymisistä taistelussa.

Shadowrun Returns on isometristä toimintaa, johon PEGI ei reakoinut ensimmäisen pelin kohdalla kovinkaan vahvasti. Linnunsilmäperspektiivi toimii hyvin etäännyttävänä tekijänä ja toinen on juonen kehittely tekstipohjaisesti.




Kuva: Lopputaistelun jälkiä.


Ladattava lisäsisältö?


Peli on itsenäinen tuote ja ostettavissa GOG, Steam tai Humble-Bundlen kautta.
Peli sai jällkeen ryhmärahoituspalvelu Kickstarterissa tarpeeksi rahaa joten lisäkampanja "Shadows of Hong Kong" on valmistumassa pelin jälkeen. Saa nähdä paljonko muut joutuvat maksamaan tästä, mutta tämä on periaatteessa hyvä koska Honkkari ei ole pituudella pilattu.




Kuva: Qi-piste löytyy vessasta, tietysti!

Pelin ikäraja?


Alkuperäinen Shadowrun Returns on hankkinut ikärajakseen PEGI 12 - tämä on sikäli mielenkiintoinen että en tiedä peliä levitetyn fyysisesti, eikä GOG tai Steam ikärajaa vaadi (molemmista ikäraja puuttuu, kuitenkin). Ruutuefektit ovat esimerkiksi painajaiskohtauksissa linjassa vastaavan suomalaisen ikärajan kriteereihin, niin että en näe että SRHK mitekään vaatisi ainakaan tuota isompaa ikärajaa. Teknisesti ottaen on myös huomautettava että SR:R on ikäraja, Dragonfallilla tai Hong Kongilla ei.


      

Kuva: Painajaiset ovat... no, "painajaismaisia".





Keskustelunaiheita pelin tiimoilta 

  • Mikä on pelaajan tulkinta Raymondin motiiveista ja Kowloonin ongelmista?
  • Mikälainen Kowloon on todellisessa elämässä? 
  • Mikä on geomantia, missä sitä on käytetty todellisessa elämässä? 






No comments:

Post a Comment