Thursday 22 October 2015

Alpha Polaris

Jäätävää tunnelmaa pohjoisnavalla



Biologi Rune Knudsen on tekemässä tutkimusta ilmastonmuutoksen vaikutuksesta jääkarhuihin kun revontulimyrsky yllättää grönlantilaisen napatukikohdan asukkaat. Tilanne lähtee kehittymään vakavaan suuntaan kun tutkijat alkavat nähdä yhä painostavampia unia. Steam-versio on Rovaniemeltä kotoisin olevan Turmoil Gamesin uudelleenjulkaisu.



Pelin tiedot


Pelin nimi: Alpha Polaris Pelin julkaisija/kehittäjä:Turmoil Games/Just A Game (2015,2011)
Alustat: pc Pelin tyyppi: kauhu, retro, point&click seikkailu
Ikäraja(t): PEGI 16
Arvostelijat: Rami (35)
Videokuvaa:
https://www.youtube.com/watch?v=SUDYEqHAKz8


Mitä pelissä oikeasti tehdään?


Alpha Polaris pyrkii olemaan tyyliltään hyvin perinteinen seikkailupeli - jopa siinä määrin että hiirivetoisen esineiden etsinnän ja yhdistelyn lisäksi ongelmanratkaisussa käytetään tekstiparseria! Peli siis kysyy asioiden merkitystä ja pelaajan on naputeltava tämä näppäimistöllä - eli peli on retromaisuudessaan hyvin pitkälle viety.




Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Seikkailupelejä pelanneet ovat kuin kotonaan: peli on tehty ilmaisella Wintermute-moottorilla, josta on saatu mukavasti irti. Esimerkkejä Wintermutesta ovat mm. Darkness Within ja Rhiannon: Curse of the Four Branches. Ottaen huomioon moottorin pelin jälki on hyvää, ja muiden WM-pelien tapaan juonta kuljetetaan videopätkillä. Puzzlet eivät ole mitään vaikeita (ongelmanratkaisu kun kuuluu olennaisena osana tämän tyyppisiin peleihin), mutta välillä toivoisi pelin antavan enemmän vinkkejä sekä parserin noin ylipäätään toivoisi otavan vastaan ‘vähän sinnepäin’ olevaa syötettä. Eli eräässä kohdassa pelaajan pitää syöttää ‘Boreas’ kun ensimmäinen mikä tuli mieleen on ‘Aurora Borealis’ - tekstiparseri vaikuttaa tämän tyyppisissä peleissä niin paljon kokemukseen että parserille asetetut vaatimukset ovat melko korkeat.




Pelin eettinen sanoma?


Napatutkijoita on pelissä kourallinen, eli sen verran että pelaaja samaistuu näihin, mutta näitä ei ole hirveästi. TV-sitcomeista tuttu ‘suljetun huoneen ongelma’ välitetään kuitenkin luonnollisesti.

Point&Click-seikkailupelejä on pitkään ollut myös kauhuaiheisena, mutta pelityypin sanelemalta kuvaukselta nämä eivät ole yhtä painostavia kuin ensimmäisen persoonan kauhupelit (poikkeuksiakin löytyy, mutta noin yleensä näin), tämän takia puhun mielummin ‘trilleristä’ kuin kauhusta.

Alpha Polaris perustuu alkuperäiskansojen mytologiaan ja Saamelaisesta mytologiasta on selkeitä vaikutteita. Tyyliltään tarina on siis yliluonnollinen trilleri.





Kiinnostusta herättävät piirteet?


Peli oli melko lyhyt ja muutamat ongelmat ovat hieman kulmikkaita, näistä huolimatta asetelma oli mielenkiintoinen ja tarina piti hyvin otteessaan loppuun asti. Tietysti retromaisuus on myös yksi suuri kiinnostuksen kohde, koska seikkailupelit olivat in 90-luvulla ja tämän takia täytyy myöntää että point&click-seikkailupeleille löytyy erityinen paikka myös omasta sydämestä. Julkaisu jäi aikaisemmin minulta paitsioon joten onneksi peli julkaistiin nyt uudestaan Steamin kautta



 

Pelin ikäraja?


Peli on saanut selkeän PEGI 16-leiman - verta ja seksiä tarkoittaa sitä että PEGI-ikäraja nousee noin korkealle (vaikka seksin kuvauksen suhteen PEGI on melkoisen liberaali). Suomalaiseen ikärajaan verraten voi taas miettiä nousisiko pelin ikäraja näin korkealle? Ainakin tunnekokemus on se että tämän tyyppiset seikkailupelit eivät ole yhtä vahvoja kokemukseltaan, eli vaikka pelillä onkin sama ikäraja SOMAn kanssa, se ei ole yhtä karmiva kokemus.



Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Monessako pelissä ylipäätään pääsee pelaamaan norjalaisella?
  • Minkälaista olisi viettää aikaa ikijäällä olevalla alueella?
  • Mitä tiedät inuiiteista?


English summary:


Alpha Polaris
Author: Turmoi Games/Just a Game (2015-2011)
Age: PEGI 16

Protagonist Rune Knudsen is making his doctorate thesis in corporate owned polar base when strong borealis enqulf the sky. The story gets more dire when polar expedition members star to see horryfying dreams. The overall style of Alpha Borealis is point&click adventure game with the retro aspect stressed strongly: Indeeded many of the games puzzles involve using text parser!
While the game is rather short its setting is quite interesting and less explored in games.

I can hearthly recommend Alpha Polars for people who like retro thrillers with supernatural aspect. Since blog has media education aspect, I would like to point out for parents that while the game has same age rating than Frictional Games SOMA the Alpha Polaris is quite diffrent on focus and level of depiction. Still quite stylish in it's own way (Still Life came to my mind for some reason?)

No comments:

Post a Comment