Kreisiseikkailu Monkey Islandin jalanjäljissä
Tarina lähtee liikkeille valitsemalla sankarin, Vella odottaa kotikylässään ‘Neitojen juhlaa’, jossa hänet syötetään Mog Chothra-hirviölle kylän pelastamiseksi, kun taas Shay herää sangystään avaruusaluksella, jota valvovan äiti- ja iskä-hologrammin tehtävä on pitää pojan elämä mahdollisimman - tuhkahduttavan - turvallisena. Kickstarter-rahoitettu peli on Tim Scraferin (Monkey Islandit 1&2…) käsialaa joten komiikka ja yllätyksellinen juoni on taattu ja se oli mukana Humble Narrative Bundle-kokelmassa kesällä 2016. Kokoelmasta on aikaisemmin esitelty Her Story.
Pelin tiedot
Pelin nimi: Broken Age Pelin julkaisija/kehittäjä: Double Fine Productions (2015)Alustat: Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, iOS, Android, PlayStation 4, PlayStation Vita
Pelin tyyppi: seikkailu, indie
Ikäraja(t): PEGI 12 (Apple 9+)
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Traileri
Mekaniikat ja pelattavuus
Tim Scraferin tuntien peli on täynnä täydellisen poskettomia, uskomattomia juonenkäänteitä sekä ongelmien selvitystä. Vanha pelityyli tarkoittaa sitä että peli etenee keskustellen ja esineitä keräillen. Välillä eteen tulee vakavampi puzzle-mikä pitää selvittää. Ja kyllä, edelleenkin vuonna 2015 pelaajan on merkittävä ylös paperille muistiinpanoja puzzlesta, jotta voisi käyttää niitä seuraavassa kohtauksessa.
Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?
Kahden nuoren kohtalot liittyvät toisiinsa joten pelaajan on muutamaan otteeseen vaihdettava henkilöstä toiseen, jotta pääsisi eteenpäin. Käytännössä molemmilla on oma kampanjansa johon kuuluu ongelmanratkaisua eri muodoissa. Molemmat seikkailemat omaan tahtiinsa ja Shayn etsiessä ulospääsyä tukahduttavan tuntuisesta kasvuympäristöstä. Vella taas pakene syödyksi tulemista ja päättää taistella Mog Chothraa vastaan.
Pelin eettinen sanoma?
Koko pelihän kertoo kahdesta 14-vuotiaasta nuoresta. Vaikka sankarityyppi on yleinen fiktiossa ei yksi teini-iän keskeisiä kehitystehtäviä, eli omista vanhemmista irti kasvamista ole oikeastaan missään kuvattu hyvin. Sanoisin että Kickstarter-ryhmärahoitus toimi aiheen kannalta todella hyvänä alustana, koska en voi väittää että perinteiset seikkailupelit jota Broken Age edustaa olisivat mitenkään suosittu peligenre.
Kiinnostusta herättävät piirteet?
Nostaisin Broken Age-kokemuksen yhdeksi parhaimpien pelaamieni seikkailupelien joukkoon. Se ei ole täyttä pässinlihaa, koska ongelmanratkaisut vaativat hieman ajatustyötä ja mukana on pari todella ärsyttävää puzzlea. Toisaalta uskomaton juoni ja mielenkiintoinen, ovela, dialogi saa mielenkiinnon pysymään hyvin pitkään yllä.
Jännitystä aiheuttavat elementit?
Broken Age on visuaalisesti näyttävä, tyylitelty ja lopultakin turvallinen kokemus. Pilveltä tiphtaminen ei päätä peliä ja niin edelleen. Jonkin verran turhaa edestakaisin juoksentelua on myös onnistuttu karsimaan mikä on hyvä turhauttamista vähentävä elementti.
Ladattava lisäsisältö?
EiPelin ikäraja?
Tuumaus: Slapstick on termi, joka on ollut 1900-luvun alkuvuosista olemassa. Sarjakuvallinen kuvaus ja se että mitään vakavaa ei pääse oikeasti tapahtumaan (vrt, kesken taistelun on aikaa myös soittaa harppua), painottavat sitä että suomalainen ikäraja voisi olla hyvinkin alhainen, esim. 7 tienoilla, vaikkakin 12+ vuotiaat saisivat pelistä enemmän. PEGI on kriteeristöltään sen verran tarkempi että 12-ikäraja saattaisi irrota helpostikin? Apple taas antaa ikärajan myös implikaatioiden kannalta joten se saattaa myös olla 12.
Tarkistetaanpa olettamukset: Apple-ikäraja on 9+, lievän sarjakuvaväkivallan, kauhu-tai pelkoteemojen ja kaksimielisten teemojen takia. Tosin olen melko varma että 9-vuotiaat eivät ymmärrä hämäriä viittauksia ainakaan jos metsuri toteaa pallista että ’tykkää jakaa tavaraansa ympärinsä’.
Pegi-ikäraja on 12. Tietokanta toteaa:
“Although this game is primarily a point and click adventure game, there are occasions in the game when a violent encounter is seen. Most notably when a boa constrictor snake wraps itself around one of the characters causing a shortness of breath resulting in the character fainting, and a fist fight between two characters in which one of the characters is punched in the chest and then in the face. All instances of violence are non-realistic looking.”
Suomessa kyseiset kohtaukset mahtuisivat 7-ikärajaan. Tämän takia oma suositukseni on että PEGI 12-ikäraja on joustettavissa ilman lastensuojelullista haittaa, toisaalta kovin nuoret eivät välttämättä kiinnostu pelistä joten huomiolla ei ole sinänsä arvoa. Teinille peli kannattaa hommata sen takia se on voimauttava tarina ja jopa pelimekaniikaltaan hyvin tasa-arvoinen.
No comments:
Post a Comment