Tuesday 5 July 2016

Read Only Memories

Robottien joulu



Päähenkilö toimii journalistina Neo-San Franciscossa vuonna 2064. Hänen asuntoonsa ilmestyy Turing niminen robotti, joka kertoo päähenkilön ystävän Haydenin kidnappauksesta. Turing on ensimmäinen prototyyppi itseoppivasta ‘inhimillisestä’ tekoälystä, joten tästä lähtee liikkeille William Gibsonin kirjoille kunniaa tekevä tarina jossa pohditaan.





Pelin tiedot


Pelin nimi: Read Only Memories Pelin julkaisija/kehittäjä: Midboss (2015)
Alustat: Windows,Mac OsX, Linux, PlayStation Vita,PlayStation 4,Xbox One, Razer Forge (Ouya) Pelin tyyppi: point&click seikkailu, retro, indie, kyberpunk, visuaalinovelli
Ikäraja(t): - (ESRB Teen, Ouya Content Rating: 12+)
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Laukaisutraileri
https://www.commonsensemedia.org/game-reviews/read-only-memories



Mekaniikat ja pelattavuus


Read Only Memories on retrohenkeen suunniteltu hiirivetoinen seikkailupeli, jossa edetään keskustelemalla ja keräilemällä esineitä. Dialogia on sen verran paljon että peliä voisi väittää visuaalinovelliksi. Muutamassa kohti tarinaa on myös ongelmanratkaisua pikkupeleinä toteutettua. Sivuhenkilöiden suhtautuminen pelaajaan riippuu tämän tekemistä valinnoista, ja pelissä on kuusi erilaista loppua, joten valinnoilla on väliä.





Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Kyseessä on hyvin tiukka ja myös ajatuksia herättävä kyberpunk-peli. Vaikka pelissä on muutamia “kasariscifin” piirteitä ei tulevaisuus ole aivan niin pelottava kuin mitä voidaan ajatella (pelissä käytetään kirkkaita värejä ja vältetään Bladerunner-tyyppistä sadetta). Päinvastoin, pelintekijöiden valinta on ollut vähentää rasismia jota tulevaisuuskuvauksissa joka tapauksessa on (maailma ei ole siis niin päin pläsiä kun monet kyberpunk-kirjailijat ovat maalailleet).






Pelin eettinen sanoma?


Read Only Memories on nk. ‘Queer inclusive video-game’ - tämä taitaa olla ihan oikea termi LGBT…(kirjaimia) kohdennetusta pelistä.. Seksuaalivähemmistöjen määrä pelin sivuhenkilöissä on suuri, mutta tässä kohdassa yksi pelin hienoimmista piirteistä tulee esiin:


Pelintekijöiden kuvaamassa tulevaisuudessa ei ole rasismia eri seksuaalisia suuntautumisia kohtaan. - Tämä ei tosin tarkoita sitä etteikö rasismia tai xenofobiaa olisi:

‘Human Revolution’ -järjestö kampanjoi kybernetiikkaa ja geneettistä muokkausta vastaan - samalla joutuen kuitenkin kahnauksiin hybridien kanssa. Hybridit ovat ihmisiä jotka ovat muokanneet kehoaan tuoden siihen elementtejä eläimistä. Tässä kohdassa pelin maailmassa näkyy lainsäädännön kylmyys - liikaa hybridiksi itseään muuttaneet eivät saa lisääntyä, eli ihmisen perusoikeuksiin on koskettu hyvin raa’alla kädellä. Vaikka edellä esitelty skenario onkin uskottava se jätti minut pohtimaan voidaanko edes tieteisfiktiossa kuvitella uskottavasti yhteiskuntaa, jossa ei jotain ryhmittymää tarvitse pelätä?







Read Only Memories ei käsittele seksuaalivähemmistöjen asemaa, eli asia ei tule missään vaiheessa tarinan tielle, sen sijaan pelissä on eettisesti vahvoja kohtia, kuten esim. päähenkilöiden tarvitessa varastettua autoa, kaveri tulee apuun jotta tämän kumppanin ei tarvitsisi ottaa yhteyden entisiin rikollisiin kavereihinsa. Tavallaan peli lähtee liikkeille hyvin aikuisesta lähtökohdasta, että jokaisessa ihmisessä on sekä ikäviä että hyviä puolia - hyvät puolet kasvavat itse tekemällä hyvää ja huonot puolet tekemällä huonoja asioita. Tällaisessa eettisessä ajattelussa löytyy myös yhteneväisyydet kristilliseen etiikkaan. Ainoa asia joka jäi mietityttämään oli kohtaus alussa kun robotti kysyy pronominia millä päähenkilöä pitäisi kutsua? Tarvitseeko tätä todella? Varmaankin?

No, Turing on sininen robotti ja peli tietää että osa pelaajista pitää siksi Turingia poikana. Robotti kuitenkin ottaa puheeksi yhdessä vaiheessa voiko sukupuolipronomineja ylipäätään käyttää koneista puhuttaessa?

Muita käsiteltäviä teemoja ovat myös kyberpunk-kirjallisuudelle hyvin tuttu teema isien synneistä: ihmiskunnalla on vastuu luomastaan tekoäly-elämästä.




Kiinnostusta herättävät piirteet?


Hyvin ajateltua ja kirjoitettua kyberpunk-tarinaa on aina mukava seurata (esim. Shadowrun Returns-pelit ovat olleet todellista herkkua).

Commonsensemedia.org antaa viisi pistettä positiivisuudesta ja neljä pistettä myönteisistä roolimalleista. Pelin ESRB-ikäraja on Teen (12), mutta silti Commonsensemedia.org antaa oman ikäsuosituksen 16 ikävuotta. Seksuaalivähemmistöihin ei myöskään oikeastaan oteta arviossa kantaa, joten tämä on ehkä hieman surullinen esimerkki siitä miten pelisivustojen suosituksia ja niiden taustalla olevia vaikuttimia ei aina elaboroida tarpeeksi.




Sukupuoliasiat eivät oikeastaan ole ajankohtaisia lapsuudessa, nyrkkisääntönä sanotaan että ymmärrys tulee vasta esiteini-teini-iässä, eli n. 12-vuotias alkaa olla tietoinen siitä että kahdella toistaan kädellä pitävällä pojan välillä voi olla jotain mielenkiintoista. Kaikki reaktiot seksuaalivähemmistöjä kohtaan tuppaavat olemaan tuossa iässä kotoa opittuja, joten ehkä kannattaa teini-ikäisen vanhempana olla valmis vakaviin keskusteluihin, jotta ei kuule myöhemmin hänen käytäneen koulussa jotain termiä jota vanhempi on käyttänyt esimerkiksi televisiota katsoessaan. Tämä on syy miksi kaikkea erilaisia sukupuolisuuntautumisia käsittelevää mediamateriaalia ei kannata aina merkitä 16+ leimalla - Read Only Memories käsittelee aihetta niin silkkihansikkaalla kuin se voi ylipäätään olla mahdollista. Itse kannatan aktiivista ja ennakoitavaa kasvatusta - jossa pelit voivat myös olla avuksi keskustelun aloittajana, kun vanhempi ei tiedä miten keskusteluttaa jotain asiaa? Sitten voidaan yhdessä miettiä ja pohtia asiaa.




Jännitystä aiheuttavat elementit?



Read Only Memories on tehty kirkkaalla retrografiikalla, joten peli ei ole Bladerunner-tyyppistä synkkää tieteisfiktiota. Yhdessä kohtaa löydetään murhattu ruumis on se kuvattu pikseligrafiikalla siten että lapsista se voisi vaikuttaa lievästi pelottavalta. Käytännössä sanoisin että peliä on hyvin turvallista pelata lasten nähden.



Ladattava lisäsisältö?


Lisäosat peliin ovat ilmaiseksi saatavilla ja tulevat esim. Steam version mukana:

Read Only Memories EX “Endless Christmas”. Lisäpelattavaa, jatkaa pelin juonta (parasta mahdollista lopputulosta).

Read Only Memories DX - Parannuksia pelin grafiikkaan, parannuksia, CRT-tila, osittainen ääninäyttely ja lisää energiajuomia peliin.





Pelin ikäraja?


Sekä PEGI että suomalaisessa ikärajajärjestelmässä ei ole vaikutusta sillä mikä seksuaalinen identiteetti päähenkilöillä on. Samalla tavalla suomalaisessa televisiossa ei pitäisi vaikuttaa ikärajaan mitenkään ikärajaan jos seksuaalisessa kontekstissa vaikkapa kaksi miestä suutelee (pelissä ei mitään mielenkiintoista näy, joten tätä kriteeristöä ei oikein voi soveltaa).

Kuitenkin PEGI-järjestelmä ja Apple rokottavat molemmat seksuaalisista implikaatioista ja oikein pikkusieluinen voisi näitä löytääkin pelistä.

Tutkiessani havaitsin että mainitut Playstation-versiot eivät olleet vielä ilmestyneet, joten pelillä ei ole virallista ikärajaa. Ouyan oma ‘Content Rating’ oli “12+”




Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Mitä juonessa on tähän mennessä tapahtunut?
  • Kenen epäilet olevan Haydenin kaappauksen takana?
  • Poliisille ei saa ilmoittaa kidnappauksesta? - olisiko tämä todellisuudessa hyvä vai huono idea?
  • Kuinka pitkälle voisit mennä tuttavan, ystävän tai entäpä kadonneen vanhemman etsimisessä?
  • Mitä tarkoittaa englannin kielessä pronominit “ze, xe,zir,xir…”?
  • Mikä tekee jonkun henkilön sinun mielestäsi epämiellyttäväksi?



No comments:

Post a Comment