Sunday 10 February 2019

Fortnite Battle Royale

Maailman suosituin peli



Alkuperäinen Battle Royale-elokuva oli japanilainen dystopinen trilleri vuodelta 2000. Elokuvan  teemaa popularisoi länsimainen ‘Nälkäpeli’-elokuvasarja ja trendi on jatkunut sillä että 'Battle Royale'-pelejä tuntuu ilmestyvän markkinoille joka kuukausi. Ideana on tiputtaa sata ihmistä kentälle - vain yksi näistä tai yksi joukkue on voittaja. Varsinainen jännittävä piirre oli vahinkoa tuottava myrsky, joka pienentää pelialuetta - lopulta kaikki taistelevat samasta pienestä maapläntistä. Forniten muut pelimuodot tarjoavat myös vaihtoehtoja, Fortnite: Save The World on neljän pelaajan yhteistyöpeli zombeja vastaan ja Creative-pelimuoto on Minecraftin innoittamaa rakentelua ja se ilmestyi 2018 joulukuussa.





Pelin tiedot


Pelin nimi: Fortnite Battle Royale Pelin julkaisija/kehittäjä: Epic Games
Alustat: PC, Mac, PS4, Xbox One, iOS, Nintendo Switch, Android Pelin tyyppi: Moninpeli, Battle Royale
Ikäraja(t): PEGI 12 (ESRB Teen)
Arvostelijat: Rami + kumppanit
Kuvat&linkit:
Fornite Battle Royale Trailer
Fortnite Battle Royale: Full Match Gameplay
Fortnite Save The World Trailer
Muropaketin Fortnite Save The World-arvostelu
Ostatko tämän tanssin? Eli mitä markkinoija oppii pelaamalla Fortnitea
All Fortnite Dances in Real Life
Parents' Guide to Fortnite: Battle Royale. Is it safe to play?


Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Pelin ilmaispelattavuus tarkoittaa sitä että peruspeli on ilmainen, mutta pelihahmoille hankittavat kosmeettiset muutokset eivät ole. Pelin rahayksikköä 'V-bucks' voi hankkia oikealla rahalla. Valuutalla voi ostaa nk. 'loot boxeja' vastaavia pinjatoita, joista löytyy sattumanvaraisia tavaroita hahmoille. Lisäksi tanssiliikkeet ja uudet ulkonäöt maksavat. Maksullisella Battle Pass - kausipassilla avataan mahdollisuus kerätä peliä pelaamalla kokemusta,  tehtäviä ja saada niiden pohjalta enemmän ja parempia palkintoja kuin mitä ilmaiseksi pelaavat saavat.


Kuva: Piparkakkumies - vain rajoitetun ajan saatavilla!

Fortnite on hyvin hiottu ja mukava peli pelata, silti asia mikä kannattaa muistaa on että peli on vahvasti kehityksen alla, edelliset kaudet ovat muuttaneet pelin tasapainoa välillä jopa hyvin suuresti. Maahan asetettavien tykkitornien mukaan tulo jähmetti peliä asemasodaksi kunnes peliä korjattiin niin että se ei suojannut pelihahmoa täysin edestä. Yksi uusi mahdollisuus on lentokoneiden käyttö muita pelaajia vastaan, joskin tämän ominaisuuden hyödyllisyydestä voidaan olla montaa eri mieltä.


Kuva: Kuvaaja lensi vahingossa ulos myrskyyn.


Yksi jatkuva huolenaihe on se että peli päästää sekä pöytäkone- että konsolipelaajat samaan peliin Pro-tasolla. Etu pöytäkoneella pelaaville on nimittäin hiiri, jolla voi tähdätä nopeasti ja tarkasti. Tätä on pyritty tasapainottamaan sillä, että konsolipelaajat voivat rakentaa linnakkeita nopeammin. Ylhäältä tuleva hyökkäys yleensä on tehokkaampi, joten taktiikka on ymmärrettävän simppeli. Tämä crossplay toimii oletusarvoisesti konsoli- ja pöytäkonepelaajat ovat omissa ryhmissään, mutta omaan tiimiin voi kutsua kaverin joka pelaa toisella alustalla.


Kuva: Serkkutiimi kolmelta paikkakunnalta. Huomioi piparkakkunainen.



Peli pyrkii olemaan palkitseva kaikilla askeleilla tarjoten pieniä onnistumisen kokemuksia jatkuvasti. Varusteet on ryhmitelty valkoinen, vihreä, sininen, purppura ja kulta-kategoroihin ja pelaaja joutuu aseita etsiessään tekemään löytöjä ja valintoja. Pieni onnistumisen kokemus tapahtuu kun pelaaja löytää hieman paremman pyssyn tai rakentaa linnakkeen.


Kuva: Mitähän hyödyllistä täältä löytyy?


Rakentaminen on hyvin tärkeä elementti Fortniteä. Kohtaamisessa alkaa hirveä rakennuskilpailu, sillä korkeammalta on vain yksinkertaisesti helpompaa ampua alas tai sitten hypätä kimppuun haulikon kanssa. Peliä on tasapainotettu siten että konsoli-pelaajat pystyvät rakentamaan nopeammin, kun taas PC-pelaajilla on selkeä etua ampumisessa hiirikäden ansiosta.


Kuva: Rakennukset kasvavat hyvin nopeasti kohti taivasta.


Pelit kestävät noin 10-15 minuuttia, äärimmillään maksimissaan 20. Tietysti peli voi päättyä hyvin lyhyeen jos pelaaja laskeutuu tapaturmaisesti varjollaan vastustajan viereen joka on ehtinyt löytää aseen. Näin ollen 'seuraava peli' voi kestää vain muutaman minuutin. IGN julkaisema video on hyvä esimerkki pitkälle pelatusta pelistä.


Kuva: Myrsky pienentää pelialuetta


Fortnite on ilmiö, sillä sitä voi todella luonnehtia koko perheen peliksi. Peli on myös ehkä maailman suosituin - sitä pelaa 200 miljoonaa pelaajaa. Pelillä on myös odottamattomia etuja: se nimittäin houkuttelee pelaajat tanssimaan. Americas Got Talent 2018-kilpailussa oli kokonainen joukkue esittelemässä Fornite-tansseja. Nämä tanssit ovat populaarikulttuurista tuttuja lyhytä tanssinpätkiä, joita voi käyttää pelissä taukojumppana. Eräässä pelimudoista vallataan tanssilattioita, ja suojia sekä terveyttä saa tanssimalla takaisin!


Kuva: Eivätkös vanhemmat ole toivoneet liikunnallista räiskinäpeliä?



Kuvaohjelmaluokittelijan näkökulma



PEGIin luokitus pelin kaikille versioille on 12, 'toistuvan mutta vähäisen väkivallan takia'.
Kuolema kun ei ole osassa pelimuodoista mikään ongelma, joissain peleissä pelaaja syntyy hyvin nopeasti takaisin peliin ja häviö tai voitto riippuu joukkueen keräämistä pisteistä.


Kuva: Resurssien keräämistä.


Yleisesti ottaen kuvaus on hyvin kesyä ja pelin väkivalta ei ole millään tavalla vakavaa siinä mielessä että väkivallan seurauksia esiteltäisiin avoimesti.  PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) on niin ikään samaa teemaa toistava peli, mutta hieman realistisemmalla grafiikalla, joten sen ikäraja on 16. Fortnitessä on on zombeja, mutta kaikki niinsanotusti ‘pelottavat’ elementit ovat hyvin sarjakuvamaisia.


Kuva: Zombeja ampumalla saa saalista.


Pelistä on olemassa useita vanhempainoppaita ja tutoriaaleja, esimerkiksi vanhemmille suunnatun Commonsensemedia.org mielipiteet pelin suositusikärajasta ovat välillä 11-13 vuotta, riippuen keneltä kysytään. Sivusto on hieman amerikkalainen, mutta muiden mielipiteitä voi tätäkin sivustoa lukea, lisäksi se on yksi harvoista sivuista jotka kysyvät myös lasten mielipidettä:





Teksti Fortnitestä perheissä ja ylipäätään kasvatuksen näkökulmasta paisui sen  verran pitkäksi että jatkan tarkemmin aiheesta myöhemmässä artikkelin toisessa osassa.


Kuva: Sinko syliin lähietäisyydeltä



Peliä pelatessa voi pohtia, että...

  • Mitä pelissä tapahtuu?
  • Miten pelaaja pärjää omasta mielestään?
  • Mitä päätöksiä pelaaja tekee?
  • Mikä tavoite tai strategia hänellä on?



No comments:

Post a Comment