Monday 6 April 2020

Drawful 2 ja kuinka peliä striimataan


Arvaa mitä tämä töherrys esittää



Piirrä ja arvaa-peleissä pärjää se joka ei tiedä, vaan jonka arvaus kuulostaa parhaimmalta. Drawful 2 on ryhmäpeli, johon voi maksimissaan kahdeksan pelaajaa liittyä kännykkäsovelluksella. Perinteiseen tapaan tuhrituista piirroksista saa parhaat pisteet jos ryhmässä vain yksi arvaa mitä se esittää. Peliä voi myös pelata kaukaisten sukulaisten kanssa oman koneen ruutua striimaamalla, jota varten annan lyhyet neuvot tässä artikkelissa. Drawful on saatavissa ilmaiseksi Epic-nettikaupasta 9.4 mennessä ja Steam-palvelusta saman aikaa.


Pelin tiedot


Pelin nimi: Drawful 2 Pelin julkaisija/kehittäjä: Jackbox
Alustat: Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4, macOS, Microsoft Windows, Linux. Asiakasohjelma: Web Pelin tyyppi: sosiaalinen juhlapeli
Ikäraja(t): PEGI 12 (kielenkäyttö, aikuisteemat)
Arvostelijat: Nimesi
Kuvat&linkit:
Teaser traileriDrawful 2 Let’s play




Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Piirrä ja arvaa on hyvin tunnettu peli. Koneella se on toiminut melko huonosti - ennen tätä.
Jackbox games on tunnettu visailupeleistään kuten You Don’t Know Jack ja Jackbox Party Pack. Jälkimmäinen näistä suunniteltiin netin yli pelattavaksi, striimausalustoja kuten Twicth käyttäen. 



Drawful 2 kuningasidea on käyttää kännyköitä, selaimia ja mitä vaan pelaajien käyttöliittymänä. Piirrustukset turhitaan kahdella värillä ja kännykän ruudulla, eli mistään vakvasta taiteesta ei ole kyse. Pääruutu voi olla kodin suurimmalla näytöllä kun taas pelaajat ottavat mobiililaitteillaan yhteyden Jackbox.tv-sivustolla olevaan pelihuoneeseen. Vaihtoehtoisesti näytön voi striimata Twitch tai youtube-kautta vaikka koko suvulle, eli nk. alustojen välinen peli onnistuu lähes täydellisesti.





Karvalakkiversio Drawful 2 sisältää paljon melko vaikeasti piirrettäviä sanoja. Onneksi omia pelejä voi tehdä kutsumalla vaikka kaikki pelaajat ideoimaan hassuja piirrettäviä sanoja. Suomalaisittain tämä mahdollistaa harvinaisen pelaamisen omalla kielellä. Ensimmäinen peliin liittynyt pelaaja voi valita valikoimasta episodin, joka sisältää listan piirrettäviä sanoja. Aika yksinkertaista. 





Jos itsetehdyn episodin haluaa jakaa, voi antaa kirjainyhdistelmän yleiseen jakoon, esimerkiksi näin:

  • Koulusanasto GSH-THCH
  • Lastenohjelmat EEG-KTFL
  • Ammatit VMW-VCDS
  • Urheilutermit JZH-DQQJ
  • Poliittiset termit JJL-CRTX
  • Roolipeli ja LARP-termit VPD-MNTH
  • Tietokone ja konsolipelien termejä PGH-TNDC

Itsetehtyjen sanalistojen kanssa tietää aina mitä saa, esimerkiksi muiden tekemistä ei voi tietää kuinka lapsiystävällisiä nämä ovat. Ainakin joissain piireissä on tehty Cards Against Humanity-henkisiä, poliittisesti epäkorrekteja sanalistoja.




Miten peli toimii sitten kaukaisten sukulaisten kanssa? No, kolme pelaajaa on minimi ja kaikki pitää samaan aikaan saada ruudun ääreen sillä peli on ajastettu. Koska peli perustuu outoihin raapustuksiin on oman koneen ruudun striimaaminen käytännössä pakollista.



Lyhyet ja rumat striimausohjeet


Striimaamiseen suosittelen OBS Studio hankkimista, joka on avoimen lähdekoodin ohjelma. OBS Studion lisäksi tarvitset videosivuston tunnukset, esimerkiksi Twitch tai Youtube. Youtube käy hyvin jos et soita lisensoitua musiikkia ja se tulee google tunnusten mukana nykyään kylkiäisenä. Lisäksi nettiyhteys kannattaa olla parempi kuin kännykkä 4G. Normaalisti oletusasetukset toimivat ihan hyvin, joten annan tähän todella lyhyet ohjeet, jotta halukkaat pääsevät alkuun. Kun olet päässyt alkuun kannattaa ruveta testaamaan parempaa videokuvan laatua yms... muita kikkailuita.



Vaiheittaiset ohjeet

1. Käynnistettyäsi OBS Studion, sinun on määriteltävä sille kuvalähde jota aiot käyttää. Kuvalähteitä näitä voi vaihdella ja yhdistää, OBS mahdollistaa logobannerit ja kaiken mahdollisen, joten voit saada web-kamerasi leikattua samaan kuvaan reaktiokameran lailla.  Nämä ovat kuitenkin kikkailuja, joihin ei nyt tarvitse mennä. Äänisisääntuloa kannattaa säätää tai ihan kytkeä pois jos video nahoittaa mikkisi äänen tuplana.

2. Klikkaa plus (+) ikonia ‘Lähteet’ tekstin alla. Tämä avaa listan- video ja audiolähteitä.



3. Valitse mitä kaapataan. Päätä kaappaatko koko ruutua vai ikkunaa.Pelit toimivat joko koko ruudussa tai ikkunassa. Tämä on aika tapauskohtaista jotkut toimivat paremmin ikkunassa, vanhemmat pelit paremmin koko näytöällä. Itse pienensin Drawfulin ikkunaan koska haluan tehdä muutakin näytöllä. Joten valitsen ylhäältä tuloksi ‘ikkuna’.


4. Tämän jälkeen 'ikkuna' valikosta valitsen pelin exe-tiedoston. Jos kaikki menee hyvin niin kuva pitäisi näkyä, jos ei, jotain on vialla. Paina ok.



5. Pelikuva saattaa olla hieman väärin asettunut, voit venyttää ruudun koko kuvan laajuiseksi raahamalla kuvan punaisita ääreispisteistä.



6. Tämän jälkeen valitse oikealta alhaalta ‘Asetukset’. Asetuksista ‘Lähetys’-kohta. Kuvan striimaaminen vaatii palvelun välittämään sitä eteenpäin. Tärkein tiedettävä tieto on striimiavain. Mistä sen löytää? No, omista tiedoistasi käyttämästäsi striimausalustasta. Niinpä jätä OBS rauhaan ja vaihda web-selaimeen.


7. Kirjaudu Google-tunnuksilla ja mene youtuben aloitussivulle. 

a) Klikkaa oikeassa ylälaidassa olevaa kuvaasi ja valitse ‘Youtube Studio’ valikosta.. 
b) Tämän jälkeen klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa 'Go Live'-nappia. 


a)

b)


8. Youtube saattaa kysyä haluatko käyttää Classic striimausta, tähän ei tarvitse vastata. Valitse vasemmalta ylhäältä Stream ja täytä sen tiedot. Päätä tässä vaiheessa näkyykö striimi koko kansalle (public) vai vain rajatulle yleisölle (unlisted). Oletin tässä että striimataan omalle suvulle, joten sen ei tarvitse olla julkinen. Paina sinistä nappia kun olet valmis.



Huom! Älä merkitse striimiä lapsille tarkoituksi, ellei ole aivan pakko.

Huom 2! Älä missään nimessä ikinä jaa striimiavaintasi kenellekään.


Klikkaa ‘Create Stream’. Avustusnäyttö antaa vinkkejä, kopioi niistä stream key leikepöydälle. Paina sinistä nappia.



9. Vaihda takaisin OBS sulkematta youtube sivua. Lähetys-sivulta valitse ‘Primary Youtube Ingest Server’ ja syötä striimiavain sille tarkoitettuun kohtaan.




10. OBS, paina OK. Tarkista että kuva näkyy ja paina ‘Aloita lähetys’-nappia. Ohjelma alkaa aktiivisesti lähettämään kuvaa nettiin, voit halutessasi katkaista lähetyksen samasta napista.  Jos käytät OBS vain nauhottamiseen niin paina aloita tallennus. 

Huom 3: Muista että OBS ei automaattisesti tallenna striimiä vaan jos haluat sekä lähettää että nahoittaa niin sinun on muistettava klikata sekä 'Aloita tallennus' että 'Aloita lähetys'.




11. Jätä OBS striimaamaan ja katso Youtube Studiosta toimiko striimi. Muutaman hetken kuluttua kuva pitäisi näkyä ja youtube ehdottaa livelähetystä. Paina ‘Go Live’. Tämän jälkeen voisit sulkea youtuben, mutta sille ei ole tarvetta. Tubettajat seuraavat yleensä lähetyksen chattiä tätä kautta.



12. Striimin osoitteen saat selville oikealle osoittavan nuolen takaa. Kopioi linkki  ja jaa katsojillesi. Striimin osoite voi olla puolisalainen niin että vain ne jotka tietävät osoitteen voivat sitä katsoa. Olet kuitenkin nyt valmis striimaamaan valitsemaasi peliä.





Drawful 2-pelin aloittaminen

Drawful 2, aloita peli, kirjoita huoneen koodi ylös ja liity mukaan omalla mobiililaitteellasi. Jaa huoeen koodi muille pelaajille ja aloita kun kaikki ovat mukana. Pelaajien kanssa keskusteluun suosittelen Whatsapp tai Skype-ohjelmia. Tämä voi olla jonkinlainen haaste jos omalla mobiililaitteella ei voi samaan aikaan puhua ja selata webiä.


.


No comments:

Post a Comment