Monday 13 April 2020

Lautapelejä netin välityksellä

Lautapelejä netin välityksellä



Mitä tekemistä kotiin? Lautapelien suosio ei ole mihinkään kadonnut, päinvastoin myönteinen suhtautuminen peleihin on lisännyt myös niiden pelaamista. Koronan aikana usein kysyttyjä kysymyksiä onkin miten lautapelejä voi pelata etänä? Otetaanko nettipuhelu käyttöön vai onko helpompaa keinoa? Lautapeli-sivustoja ja sovelluksia on saatavilla ihan mukavasti, mutta tässä on  pari yleisesti tunnistettua vaihtoehtoa. Lisää vinkkejä voi katsoa lautapeliopas.fi-artikkelista.





Tabletop Simulator

Windows, Mac, Linux, VR(Oculus Rift ja HTC Vive
www.tabletopsimulator.com
10.90 eur / alennuksessa

Kyllä, Carcassone on ladattavissa.

Joukkorahoituksen kautta rahoitettu ohjelma otettiin nopeasti yllättävän vakavaan pelikäyttöön. Sovelluksella pelataan lautapelejä alkaen shakista ja päättyen Warhammeriin. Kyllä, Steam Workshopin kautta voi ladata myös Carcassonnen. Roolipelaajat ovat myös ottaneet sovelluksen käyttöön muita virtuaalipelipöytiä visuaalisempana pelimuotona. Esimerkiksi RPG Kit hirviöt ovat animoituja, joten peli näyttää paremmalta kuin laudalla. Peli tukee jopa kortteja ja korttipakkoja, joten siitä vaan rakentamaan korttipyramidia.

Oletusarvoisesti Tabletop Simulator sisältää noin 20 peliä, mutta käyttäjä voi luoda omia pelejään tai ladata niitä Steam Workshopin kautta. Peliin voi ladata omia 3d-mallejaan tai käyttää valmista valikoimaa. Youtube-tutoriaalit käyvät toiminnot läpi. Jotkin pelinkehittäjät käyttävät Tabletop Simulatoria myös peliprototyyppien testaukseen.

Jokaisen pelaajan on omistettava Tabletop Simulator, joka varmasti tekee siitä kalliin vaihtoehdon sunnuntaipelaajalle. Peli on hankittavissa Steam-palvelun kautta ja vaatii jonkinlaisen pelikoneen. Maksullinen lisäsisältö on vakavasti tuotettuja ja sopuhintaista, maksaen noin seitsemän euroa. Onneksi ainoastaan pelin luojan tarvitsee omistaa tämä dlc. Pelin voi luoda ystävilleen, lähiverkkoon tai perustaa palvelimen. Pelin luonut isäntä voi kustomoida peliä mm. estää pöydän kääntämisen ympäri, hiljentää, poistaa tai antaa porttikieltoja pelaajille.



Boardgamearena

Kaikki laitteet
boardgamearena.com
Ilmainen/Maksullinen

Don't Stop on helppo oppia.


Web-pohjainen pelisivusto on siisti ja hyvin toimiva, käytännössä melkein millä vaan laitteella.
Sivusto on selkeä ja opettaa ensikirjautumalla pelaamaan Don’t Stop-peliä.
Tutoriaali esittelee mistä eri toiminnot löytyvät, joten alku on englanninkielisyydestä huolimatta selkeä. Pelikavereita etsiessä kannattaa huomioida että pelaajilla on karma-luku, joka kertoo kuinka mukavia kanssapelaajia he ovat.

Sivusto sisältää vain muutamia suomalaisille lapsille tuttuja pelejä, mm. Carcassonne. Suurin pelaamista haittaava tekijä on se että ilmaispelaajat eivät voi pelata samasta IP-osoitteesta. Käytännössä tätä voi kiertää vaikka käyttämällä kännykästä jaettua internettiä tai kännykkäverkon tablettia.

Premium-jäsenillä on muutamia etuja, muunmuassa he voivat pelata toisen pelaajan kanssa samasta internet osoitteesta käsin, he voivat käyttää video ja äänichattiä, välttää manokset ja päästä kiinni statistiikkaan, valita värinsä ja luoda turnauksia.

Jäsenyys maksaa 2-4 euroa kuukaudessa, tosin kavereita kutsumalla voi myös ansaita premium-jäsenyyden kuukaudeksi.







Vassal

Windows
www.vassalengine.org
Ilmainen, GNU-lisenssi

Vassal kehitettiin alunperin heksapelejä varten.

Vassal on 2003 julkaistuna vanhimpia virtuaalisia lautapelialustoja. Siihen on vuosien varella tuotettu yli 1000 peliä (kyllä, Carcassonne on yksi näistä). Projekti on avoimen lähdekoodin ja sisältää minimaalisen määrän mekaniikkaa, eli pelaajan olisi hyvä osata säännöt ennen pelaamista tai sitten joku peliryhmästä on sääntölakimies. Ohjelman ulkoasu on hieman karu, se vaatii Javan asennettuna koneelle ja pelien järjestäminen tarkoittaa hieman enemmän ylimääräistä säätämistä. Nettipelit ovat mahdollisia palvelimen kautta tai suoraan kahden koneen välillä.

Hyvänä puolena peliin on toteutettu myös todella vanhoja lautapelejä. Huonona puolena pelit ovat usein niitä vanhoja järkyttävän suuria strategiapelejä. Vinkkinä innokkaille ‘Äksän’ pelaajille voi mainita että Star Wars: X-Wing suosituin yksittäinen Vassal kautta pelattu peli. Vanhoille peliharrastajille Heroquest, Space Hulk ja Battlefleet Gothic verestävät vanhoja lautapelimuistoja.





Web-kamera

Kaikki laitteet

Kauneuskuva-optio ei näköjään muuta pelaajaa yhtään kauniimmaksi.

Kuvan striimaamien kotikonsteilla onnistuu nykyään näppärästi, ensimmäisenä tulevat mieleen Skype ja Whatsapp-puhelut. Valitettavasti pelipöydän kuvaaminen on hieman haastavaa, sillä mobiililaitteet on tarkoitettu kuvaamaan käyttäjää eikä pöydän pintaa. Vaihtoehdot esim, tablettien kanssa on tukea laite katsomaan hieman alaviistoon ja asettua kauemmas pöydän päähän. Helpommalla pääsee jos voi asemoida web kameran korkealle kuvaamaan koko pelipöytää.



.

No comments:

Post a Comment