Lautapelejä netin välityksellä
Mitä tekemistä kotiin? Lautapelien suosio ei ole mihinkään kadonnut, päinvastoin myönteinen suhtautuminen peleihin on lisännyt myös niiden pelaamista. Koronan aikana usein kysyttyjä kysymyksiä onkin miten lautapelejä voi pelata etänä? Otetaanko nettipuhelu käyttöön vai onko helpompaa keinoa? Lautapeli-sivustoja ja sovelluksia on saatavilla ihan mukavasti, mutta tässä on pari yleisesti tunnistettua vaihtoehtoa. Lisää vinkkejä voi katsoa lautapeliopas.fi-artikkelista.
Tabletop Simulator
Windows, Mac, Linux, VR(Oculus Rift ja HTC Vivewww.tabletopsimulator.com
10.90 eur / alennuksessa
Kyllä, Carcassone on ladattavissa. |
Oletusarvoisesti Tabletop Simulator sisältää noin 20 peliä, mutta käyttäjä voi luoda omia pelejään tai ladata niitä Steam Workshopin kautta. Peliin voi ladata omia 3d-mallejaan tai käyttää valmista valikoimaa. Youtube-tutoriaalit käyvät toiminnot läpi. Jotkin pelinkehittäjät käyttävät Tabletop Simulatoria myös peliprototyyppien testaukseen.
Jokaisen pelaajan on omistettava Tabletop Simulator, joka varmasti tekee siitä kalliin vaihtoehdon sunnuntaipelaajalle. Peli on hankittavissa Steam-palvelun kautta ja vaatii jonkinlaisen pelikoneen. Maksullinen lisäsisältö on vakavasti tuotettuja ja sopuhintaista, maksaen noin seitsemän euroa. Onneksi ainoastaan pelin luojan tarvitsee omistaa tämä dlc. Pelin voi luoda ystävilleen, lähiverkkoon tai perustaa palvelimen. Pelin luonut isäntä voi kustomoida peliä mm. estää pöydän kääntämisen ympäri, hiljentää, poistaa tai antaa porttikieltoja pelaajille.
Boardgamearena
Kaikki laitteetboardgamearena.com
Ilmainen/Maksullinen
Don't Stop on helppo oppia. |
Web-pohjainen pelisivusto on siisti ja hyvin toimiva, käytännössä melkein millä vaan laitteella.
Sivusto on selkeä ja opettaa ensikirjautumalla pelaamaan Don’t Stop-peliä.
Tutoriaali esittelee mistä eri toiminnot löytyvät, joten alku on englanninkielisyydestä huolimatta selkeä. Pelikavereita etsiessä kannattaa huomioida että pelaajilla on karma-luku, joka kertoo kuinka mukavia kanssapelaajia he ovat.
Sivusto sisältää vain muutamia suomalaisille lapsille tuttuja pelejä, mm. Carcassonne. Suurin pelaamista haittaava tekijä on se että ilmaispelaajat eivät voi pelata samasta IP-osoitteesta. Käytännössä tätä voi kiertää vaikka käyttämällä kännykästä jaettua internettiä tai kännykkäverkon tablettia.
Premium-jäsenillä on muutamia etuja, muunmuassa he voivat pelata toisen pelaajan kanssa samasta internet osoitteesta käsin, he voivat käyttää video ja äänichattiä, välttää manokset ja päästä kiinni statistiikkaan, valita värinsä ja luoda turnauksia.
Jäsenyys maksaa 2-4 euroa kuukaudessa, tosin kavereita kutsumalla voi myös ansaita premium-jäsenyyden kuukaudeksi.
Vassal
Windows
www.vassalengine.org
Ilmainen, GNU-lisenssi
Vassal kehitettiin alunperin heksapelejä varten. |
Hyvänä puolena peliin on toteutettu myös todella vanhoja lautapelejä. Huonona puolena pelit ovat usein niitä vanhoja järkyttävän suuria strategiapelejä. Vinkkinä innokkaille ‘Äksän’ pelaajille voi mainita että Star Wars: X-Wing suosituin yksittäinen Vassal kautta pelattu peli. Vanhoille peliharrastajille Heroquest, Space Hulk ja Battlefleet Gothic verestävät vanhoja lautapelimuistoja.
Web-kamera
Kaikki laitteetKauneuskuva-optio ei näköjään muuta pelaajaa yhtään kauniimmaksi. |
.
No comments:
Post a Comment