Tuesday 21 April 2020

Stadia

Doom mummon telkkariin



Stadia on Googlen pelien suoratoistopalvelu, selkokielellä tämä tarkoittaa sitä että pelikuva tulee verkon välityksellä ilman että koneelle on asennettu yhtään mitään. Tällä hetkellä Stadia toimii osalla kännyköistä ja Google Chrome-selaimella. Chromecast-laitetta käyttämällä saa kuvan sitten vaikka television ruudulle. Pandemian ansiosta luvataan kaksi kuukautta Pro-peliaikaa ilmaiseksi, joten totta kai tutustuimme palveluun,


Alustan tiedot


Nimi: Stadia   Kehittäjä: Google (2019)
Tyyppi: Laitteiden välinen pelialusta
Osoite: Stadia.com, Stadia App (Google Play tai App Store)
Ikäraja: Vaihtelee
Hinta: Nettikauppa. 2kk ilmaista Pro-jäsenyyttä, (huhti-touko 2020) normaalisti 10$ kuussa
Videot:
Mainostraileri
Google Stadia  - Before You Buy


Toisin kuin voisi luulla Stadia ei tarvitse samannimistä ohjaita tai Googlen Chromecast Ultraa toimiakseen, vaan tähän riittää kevyempikin tietokone ja Chrome-selain. Rekisteröityminen toimii helppoa lataamalla Stadia App puhelimeen, ja samalla voi rajata kaveriporukan niin suureksi tai pieneksi kuin haluaa. Pro-kuukausimaksulla pelaaja saa pelattavakseen kasan pelejä,  alennuksia stadian pelikaupasta sekä 4k-kuvalaadun.  Omalla Elisan kotiyhteydellä kuva oli näköjään kokeilun aikana 2k, varsinaisen laadun riippuessa internet-yhteydestä. Tämä tarkoittaa siis suomeksi sitä että Stadian 'lanittaminen' ei kannata.




Testasin 4G verkkoyhteyttä kaupunkialueella ja vanhalla läppärillä (720p) testattuna Destiny pyöri kotona hyvin, mutta vakituisella koneellani isolla näytöllä 2k grafiikka kärsi hieman suttuisuudesta. Laatu riippuu suoraan nettiyhteydestä (Testattu Elisan 20 megainen). Ruutukaappaukset tallentuvat pilveen Stadian puolella 2k-tarkkuudella, joten otin vanhan läppärin ruutukaappauksen vertailuksi mikä oli todellinen grafiikan laatu pienellä ruudulla ja kännykkäyhteydellä. Kännykkäyhteys voi siirtää kuvan laadusta riippuen Stadian oman ilmoituksen mukaan 4,5-20 gigaa tunnissa.

Tein stressitestin keskikaupungilla pelkällä 4G-yhteydellä, kännykkä antoi seinien sisällä kolme palkkia ja jouduin välttömästi tiputtamaan lähetyksen laatua. Laatu ei pystynyt vakaana vaan kuva sumentui ja kontrollit töksähtelivät hieman parin-kolmen sekunnin välein. Kännykän tallentamien tietojen mukaan Destiny 2-peli käytti 720p tarkkuudella 2,65 gigaa 45 min pelin ajan. 4G onkin huonoin vaihtoehto ja selkeästi peli kärsii tästä, joten mökiltä voi yrittää pelata, mutta tulokset eivät ole välttämättä kovin hyviä.




Kuvat: Vasemmalla Stadian ruutukaappaus, oikealla 720p koneen ruutu.


Kuten oikeanpuoleisesta ruudusta näkyy on 720p kuva hieman suttuisempi, johtuen suoratoiston laadun alentumisesta kännykkäyhteydellä. Toisaalta Destiny 2 varmasti saisi kannettavan savuamaan, joten kyllä, pelejä voi pelata ihan kirjaimellisesti diakoneella, esimerkiksi pelasin pitkän rupeaman Destiny 2-peliä vaimon 300 euron pöytäkoneella. Grafiikka säilyi hyvänä kiitos nettiyhteyden ja toiminta oli yllättävän sujuvaa. Normaalisti tämä peli ei millään tapaa toimisi näin kevyellä laitteistolla.





Kuva: Muropaketti 


Pro-jäsenyys antaa mahdollisuuden kokeilla kasaa erilaisia pelejä. Ainakin ilmainen huhti-touko Pro-jäsenyys päästää tutustumaan järjestelmän toimivuuteen. Tämän lisäksi pelejä voi ostaa Stadian oman kaupan kautta. Valitettavasti pelit maksavat yhtä paljon kuin muilla alustoilla ja ovat pääasiassa aikuisten pelejä, mutta bonuksena PEGI-ikärajat ovat selvästi näkyvillä.  Ymmärrän kyllä että pelien julkaisusopimukset eivät välttämättä anna mahdollisuutta alennuksiin, mutta silti saman hinnan pyytäminen pelistä joka on suoratoistettu tuntuu pieneltä riistolta. Stadian hinnat eivät ole siis kilpailukykyisiä vaikka peleihin saisi Pro-jäsenyyden tuoman alennuksen.





Huonot uutiset jatkuvat: Google on rajoittanut Stadian toimivaan vain tietyillä puhelimilla/tableteilla ja pöytäkoneiden Chrome-sovelluksella. Stadia.com hyväksyy Googlen tunnuksilla kirjautumisen, joten tätä kautta web-selaimella pelaaminen onnistuu tietyin reunaehdoin. Chromebookin omistajat ovat varmasti onnesta pyöreänä kun taas perus Huawei-tabletti ei suostu avaamaan pelikuvaa. Moneen android-laitteeseen kun saa esimerkiksi XBoxin ohjaimen kiinni, ainakin USB On Go-adapterilla jos ei muuten.

Selvennän vielä sen verran että Stadian androidin sovellus toimii melkein millä vaan laitteella, mutta kun pelin aloittaa kehottaa ohjelma etsimään laitteen jolla voi pelata. Chromecastilla ja Stadia-peliohjaimella pääsee myös pelaamaan television kautta, joten periaatteessa pelaamiseen vaaditaan vain hyvä nettiyhteys.



Pelaaminen onnistuisi omalla Samsung S8 jos käytössä olisi Bluetooth-ohjain. Muita ohjaimia tuetaan hyvin, esimerkiksi jos oma laite hyväksyy wanhan XBox 360-ohjaimen, voi tätä käyttää. Ongelma vaan on miten sen saisi puhelimelle. Hätä ei ole tämän näköinen sillä internetin parviäly on tuottanut TouchStadia-nimisen applikaation, joka lisää kosketuskontrollit puhelimen näytölle. Mahdollisesti tämä on myös hyvin epämukava tapa kontrolloida peliä.




Kokonaisuutena olin yllättynyt laajakaistan kautta pelaamisen sujuvuudesta. Todellisuudessa viivettä kuitenkin on. Kuvasin kännykän 240 fps kameralla laukauksen ja totesin että liipaisimen vedon ja laukauksen välillä viiveen olevan n. 150 ms. Tämä tulos vastaa PCGamerin testiä jossa Destiny 2 latenssi oli lokaalisti 83ms ja 150ms Stadian kautta. Stadia siis melkein tuplaa lagin määrän, joskin tämä tuskin yllättää ketään. Doom Eternalia on kritisoitu XBox-versiota hitaammaksi, joka tarkoittaa 79-100 ms lisää odotusta peliin jossa oli odotusaika oli jo lokalisti 94 ms. Jos Stadiaa käytetään chromecastin kautta nousee odotusaika entisestään parikymmentä millisekuntia.

Lantenssi on tuttu asia nettipelaajille, sillä viiveetöntä peliä ei ole - viive on nykyään piilotettu pääteohjelman kuvatessa tapahtumat miten se kuvittelee tapahtuvan, kun todellisuudessa komennot saapuvat palvelimelle myöhässä. Stadian tapauksessa pääteohjelmaa ei teknisesti ottaen ole eikä lagia ei voi piilottaa mitenkään, joskin tämä riippuu asetuksista ja siitä kuinka päin seiniä peli on koodattu.

Reddit-käyttäjä ImAlsoAlex mukaan Doom Eternalin 'Smooth Look'-asetuksen kytkeminen pois tiputtaa ohjainlagin Destiny 2 tasolle.  Nämä havainnot tuovat esiin kotoperäisen piirteen pelien suoratoistossa, kaikki pelit eivät vain sovi suoratoistettavaksi yhtä hyvin, Doom Eternal ja Shadow of Tomb Raider tuntuvat olevan hieman turhan hitaita tälläistä palvelua varten. Ehkä Telltalen seikkailupelit sopisivat tälläiseen 'pelien Netflix'-bisnesideaan paremmin?

Vaikka tekniset innovaatiot ja pelien hiominen palvelua varten voi auttaa voi tälläistä ongelmaa olla jopa mahdotonta täysin ratkaista - se vain kuuluu asiaan jos et halua pelata pelejä lokaalisti.


Hidastuskuvaa lagitestistä

Stadiasta on hyötyä pöytäkoneilla jossa on Google Chrome, jos nettiyhteys on hyvä mutta käyttäjä ei halua satsata pelikoneeseen tai sitten yksinkertaisesti ei haluta asentaa mitään koneelle. Isolla ruudulla ja pienellä nettikaistalla kuva olisi hieman sumeampi, joka voi vaikuttaa joissain peleissä kokemukseen. Stadian pelin uudelleentoistaminen esimerkiksi Twitchin kautta on huono idea, sillä suoratoistetun kuvan uudelleenstriimaus vain huonontaa sitä entisestään. Pienenä bonuksena kuten tuoreesta Stu testistä näkyy, jos yhteys katkeaa peli pääsee takaisin peliin kuin mitään ei olisi tapahtunut.




Käytännössä Stadia mahdollistaa sen teoriassa että kävelen vaikkapa kirjaston julkiselle koneelle jossa on Google Chrome ja alan pelata Assassin Creed Odyssey-peliä ilman sen kummempia valmisteluita (eli kyseessä on yksi osoite jonka firmojen ja koulujen mikrotuki tulee estämään). Tai suoratoistan Stadia-ohjaimen ja Chromecastin kautta televisioon. Kumpaakaan ei tarvitse, jos käytössä on nettiyhteys ja tietokone. Hieman kuitenkin mieltä kaihertaa tiettyjen mobiililaitteiden rajaaminen pois palvelusta, mutta ehkä tämä selkeä rajoitus poistuu jossain vaiheessa. Google lupailee palvelusta ilmaista versiota sekä 120 peliä tämän vuoden kuluessa. Itse ainakin odotan innolla mihin suuntaan tämä tekniikka lähtee kehittymään, sillä se  tarvitsisi innovaatioita ohjainlagin ja kuvanlaadun suhteen.



Stadia on vielä kehitysvaiheessa, esimerkiksi suoratoiston laatuasetusta voi säätää appsin kautta mutta ei Google Chromen. Lisäksi järjestelmä ilmeisesti tiputtaa asetuksia automaattisesti alaspäin (kaikki em. kuvat on otettu oletusarvoisella 4K-asetuksella), tosin koronan aikana ja ilmaistestien takia Stadia on ilmoittanut tiputtavansa kuvan laatua.  Nimenomaan 4K-tarkkuus on se syy minkä takia Stadia Pro kuukausimaksu 8,99 eur kannattaa maksaa, sillä yhdeksän peliä on hieman turhan vähän. Tietysti ilmaisten kuukausien aikana kaikki on pelkkää plussaa. Stadian kiinnostavuutta vähentää myös se että kaupan pelit on hinnoiteltu kokonaisuutena liian kalliiksi. Ehkä ajatuksena on se että peleistä voi pyytää enemmän jos pelaaja ei joudu investoimaan rautaan, mutta tämä hinnoittelu vähentää selkeästi Stadian kilpailukykyä muuhun pelaamiseen verrattuna.



Pelaajat todennäköisesti luonnostaan vierastavat tätä palvelua, ja myönnettävä on että jos peli pyörii omalla koneella sen mielummin ostaa jostain muusta nettikaupasta. Stadian suoratoisto rikkoo jonkinlaista pinttynyttä ajatusta siitä että pelaaja 'omistaisi' softan sen ostettuaan, toisaalta nettikaupat kuten Steam ovat digitaalisia jakoalustoja ja pelaajat ovat tämän takia jo riippuvuusuhteessa palveluntarjoajaan.  Stadia on tällä hetkellä kohtuullisen halpa vaihtoehto niille aikuisille, jotka haluaisivat pelata, mutta eivät halua tai pysty investoimaan pelikoneeseen.


Seuraavat pelit ovat saatavilla, lihavoituna tämänhetkiset Pro-pelit (suluissa tulevat)


  • Assassin's Creed Odyssey
  • Attack on Titan 2: Final Battle
  • (Baldur's Gate 3)
  • Borderlands 3
  • (Cyberpunk 2077)
  • Darksiders Genesis
  • * Destiny 2: The Collection
  • (Destroy All Humans!)
  • (DOOM)
  • DOOM Eternal
  • DRAGON BALL XENOVERSE 2
  • Farming Simulator 19
  • (FINAL FANTASY XV)
  • Football Manager 2020
  • (Get Packed)
  • (Ghost Recon Breakpoint)
  • (Gods & Monsters)
  • * GRID
  • GRID Ultimate Edition
  • * GYLT
  • Just Dance 2020
  • (Kine)
  • Lost Words: Beyond the Page​
  • (Marvel's Avengers)
  • Metro Exodus
  • (Monopoly)
  • Monster Energy Supercross - The Official Videogame 3
  • (Monster Jam Steel Titans)
  • Mortal Kombat 11
  • MotoGP20
  • NBA 2K20
  • (Orcs Must Die! 3)
  • (Panzer Dragoon)
  • Rage 2
  • Red Dead Redemption 2
  • (Relicta)
  • Rise of the Tomb Raider
  • (Rock of Ages 3: Make & Break)
  • (SAMURAI SHODOWN)
  • * Serious Sam Collection
  • (Shadow of the Tomb Raider)
  • * Spitlings
  • * Stacks On Stacks (On Stacks)
  • SteamWorld Dig
  • * SteamWorld Dig 2
  • SteamWorld Heist
  • * SteamWorld Quest: hand of Gilgamech
  • SUPERHOT
  • The Crew 2
  • (The Elder Scrolls Online)
  • (The Turing Test)
  • * Thumper
  • Tom Clancy's The Division 2
  • Tomb Raider: Definitive Edition
  • Trials Rising
  • (Watch Dogs Legion)
  • (Windjammers 2)
  • Wolfenstein: Youngblood

No comments:

Post a Comment