Friday 10 April 2020

PS1 Haunted Demo Disc

Kauhukokoelma



Retropelaaminen on in ja Playstation 1 nostalgia elää edelleen. Aikoinaan demolevyt olivat suosittua ja CD-levyn suhteellisen suuren koon ansiosta tehokas keino markkinoida pelejä, valitettavasti ne sisälsivät hyvin lyhyet versiot peleistä. PS1 Haunted Demo Disc tarjoaa 17 retro-minipelin kokoelman samalla ‘demolevyllä’, joukossa myös Sauna 2000 joka tekee saunan lämmityksestä kauhua.


Pelin tiedot

Pelin nimi: PS1 Haunted Demo Disc Kehittäjä: kokoelma
Alustat: PC Pelin tyyppi: kauhu, retro, kokoelma
Ikäraja(t): -
Arvostelijat: Rami
Kuvat&linkit:
Haunted PS1 Demodisk 2020 Trailer
Ladattavissa:
https://hauntedps1.itch.io/demodisc2020




Mitä peliharrastaja ajattelisi pelistä


Laitteena Playstation oli nykyiseen konekantaan verrattuna hyvin vaatimation- kaksi megatavua muistia, yksi grafiikalle ja 33 Mhz prosessori. Kokoelman demot eivät kuitenkaan pyöri pleikkarilla, vaan ovat PC-pelejä. XBox-iohjainta tuetaan, mutta sen puutteessa näppäimistö ja WASD-käy yleensä hyvin. Kokoelman pelit on toteutettu Unityllä tai Unrealilla ja niissä on käytetty kiitettävä vaiva Emuloidessa putkitelevision tapaista kuvaa.

Epilepisia-varoitus on usean pelin alussa ihan tarpeesta, varjostimilla kikkailu ja pelin muuttaminen psykedeeliseksi kokemukseksi on käytössä monessa pelissä. Suurinpaan osaan ‘demoista’ ei ole jatkoa tiedossa, joten kokoelmaa voi liberaalisti luonnehtia kauhuanthologiaksi. Joukkoon on kuitenkin eksynyt pari maistiaista ryhmärahoitettavista peleistä.





A Place, Forbidden



Kirjastot ovat kauhistuttavia paikkoja? Ainakin jos ne ovat transdimensioonaalisia. Seikkailija löytää Ouroboruksen kirjaston tavoiteenaan etsiä salaista okkultista tietoa (aina hyvä idea). Tiedossa on ongelmanratkaisua ja karmivaa tunnelmaa. Toivottavasti peliä kehitetään eteenpäin, sillä premissi on mielenkiintoinen.


Dead Heat


Vuonna 2084 maailmassa on neljä miljardia ihmistä ja neljä miljardia zombieta. Etsiväpari tutkii zombien murhaa tässä Noir-tyyppisessä dekkarissa. Pelissä voi jumittaa helposti ja sen pitäisi olla jossain määrin kehityksessä.


Dread Delusion



Steampunk/Dark Fantasy peli jossa höyrytietokone on ottanut vallan. Tässä pelissä kellopelijumala tiputtaa palvelijansa alas maailmaan etsimään korruption lähdettä. Onnistumismahdollisuudet ovat 0% luokkaa. Tyylikäs retropeli, jonka kehitystä tuetaan Patreonissa.



Effigy



Acclepsiksen muukalaisplaneetalla liikkuva räiskintäpeli, joka antaa vahvat Serious Sam-vaikutelmat. Demossa on pelin kaksi ensimmäistä tasoa ja sitä oli yllattavan hauska pelata.




Erasure



Puzzle-peli. Mikrotukihenkilö hoitaa yövuoroa vanhassa sairaalassa joka on täynnä asiakkaita virtuaalisimulaatioissa. Nämä alkavat kuitenkin kuolla yksi kerrallaan. Tummäsävytteinen kyberpunk-peli täynnä synkkiä implikaatioita.




Fatum Betula


Surrealistinen peli tulevaisuudesta. Pelaajan tehtävä on kastella kasvi, mutta tulevaisuus riippuu siitä millä sen kastelee.



FILTHBREED


Tutkija etenee kultin tukikohdassa ampuen hirviöitä. Pelin tyyli tuo vahvasti mieleen Silent Hill-pelisarjan, tarinan edetessä tekstejä lukemalla.



Heartworm



Resident Evil/Silent Hill vaikutteinen kauhupeli, jossa masennuksesta kärsivä Samantha saa postissa videokasetin. Peli on kunnianosoitus 90-luvun seikkailupeleille, jossa kuvakulma oli staattinen.




In Somnio


Pahoista unista kertova taidepeli-kokemus.




KILLER BEES


Hylätyssä kauhujen talossa on kamala vihollinen - ampiaisparvet!




Neko Yume 猫夢


Psykedeelinen happotrippi-tasoinen seikkailu kissojen universumissa. Näköjään kissoista saa myös pelottavan aiheen.




Ode to a Moon - Lost Disc


Kuunpimennyksestä kertova psykedeelinen peli. Kuvattu kameran näkökulmasta.




Orange County



Skeittausta yöllisessä proseduraalisesti generoidussa Orange Countyssa etsien automaatteja ja väistellen autoja joiden ainoa tehtävä näyttää olevan skeittaajien tappaminen.




Sauna2000


Se Suomi-peli. Suomisaunan lämmitys saa hirvittäviä, psykedeelisiä piirteitä.




Snowy Castle Game


Varjo herättää pelaajan sytyttämään kynttilöitä lumisessa linnassa kesken lumimyrskyn.




Tasty Ramen - Gameplay Demo



Peli nuudelikaupasta jossa nuudelit syövät sinua. Pelin tarkoitus on vältellä ihmisiä syövää nuudelikuppia ja kerätä avaimet ulko-oveen.




Until Biglight



Hiirien asumuksessa ei mene hyvin. Kissojen mafia pelaa hiiriä toisiaan vastaan ja päähenkilön vuokra on maksamatta. Tyylikäs retrotarina, joka valitettavasti päättyy hieman turhan lyhyeen.



Tuumausta


Indie-peleillä ei ole ikärajoja, innovatiivisuutta ja outoutta niistä löytyy senkin edestä. Osa peleistä voi olla siinä määrin pelottavia että suomalaisen kuvaohjelmakriteeristön 12-ikärajan kriteerit aktivoituvat, joissain saatetaan mennä lähelle 16, mutta ahdistusta aiheuttavat elementit eivät ole pitkäkestoisia, eli sinällään tällainen demo ei ole kovin pelottava.

Pelikasvatuksen kannalta pelit herättävät mukavia muistoja 90-luvun kultaiselta playstation-ajalta, osan peleistä emulodiessa grafiikan tyyliä ja sen esittämistekniikoita hyvin uskollisesti, muutama peli jopa emuloi tuttuja graafisia bugeja. Useammassa pelissä tarina avautuu implikaatioiden kautta, joten en lähtisi suosittelemaan kokoelmaa koko perheen peleiksi. Pelien tekemisestä ja playstation-historiasta kiinnostuneiden kannalta tällainen retro- paketti on mitä mainioin, sillä peleissä ja niiden tarinoissa on kiitettävä määrä innovatiivisuutta. Pientä hulluutta, sitä indie-skene kaipaa.




1 comment:

  1. Tsekkasin itsekin pari viikkoa sitten tämän ja oli kyllä mielenkiintoinen paketti kokonaisuudessaan. En tiedä onko nostalgia huurut nousseet päähän mutta jotain tosi viehättävää noissa PS1 tason grafiikoissa kyllä on, fittaa täydellisesti kauhupeleihin.

    ReplyDelete